General Science & physics mock test 8 for Veternary Field Assistant in english and assamese

General Science &  physics mock test 8 for Veternary Field Assistant in english and assamese


General Science & Physics Mock Test 8 / সাধাৰণ বিজ্ঞান আৰু পদাৰ্থ বিজ্ঞান মক টেষ্ট

Test your knowledge with these important MCQs in English and Assamese. Click submit to view answers and scores.
ইংৰাজী আৰু অসমীয়া ভাষাত গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰশ্নোত্তৰসমূহৰ দ্বাৰা আপোনাৰ জ্ঞন পৰীক্ষা কৰক।


1. Which of the following measurements is not a unit of distance?
তলৰ কোনটো জোখ দূৰত্বৰ একক নহয়?
Answer: [A] Ammeter (Ammeter measures electric current; others are units of distance) / উত্তৰ: [A] এমমিটাৰ
2. Which one of the following remains constant while throwing a ball upward?
বল এটা ওপৰলৈ দলিয়ালে তলৰ কোনটো স্থিৰ হৈ থাকে?
Answer: [C] Acceleration (Due to gravity, acceleration remains constant) / উত্তৰ: [C] ত্বৰণ
3. Pure water freezes at what temperature?
বিশুদ্ধ পানী কিমান উষ্ণতাত বৰফ হয়?
Answer: [B] 32 F (Equivalent to 0°C) / উত্তৰ: [B] 32 F
4. Which vitamin is abundant in citrus fruits?
টেঙা জাতীয় ফলত কোনবিধ ভিটামিন প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে?
Answer: [C] Vitamin C / উত্তৰ: [C] ভিটামিন চি
5. Zinc Oxide is
জিংক অক্সাইড কি প্ৰকৃতিৰ?
Answer: D. Amphoteric / উত্তৰ: D. উভধৰ্মী
6. Which of the following statements is not true regarding LASER?
লাজাৰ (LASER) সম্পৰ্কে তলৰ কোনটো উক্তি সত্য নহয়?
Answer: C (Laser light is notable for high coherence, not high dispersive power) / উত্তৰ: C
7. If a moving body turns its speed to 1.5 times, what will be the impact on its kinetic energy?
যদি চলন্ত বস্তু এটাৰ গতিবেগ ১.৫ গুণ কৰা হয়, তেন্তে ইয়াৰ গতিশক্তি কিমান হ'ব?
Answer: [C] will become 2.25 times ($1.5 \times 1.5 = 2.25$) / উত্তৰ: [C] ২.২৫ গুণ হ'ব
8. Two flat mirrors are placed at an angle of 60° from each other. How many images will be formed of a candle placed in between them?
দুখন সমতল দাপোনক ৬০° কোণত ৰখা হৈছে। সিহঁতৰ মাজত ৰখা মমবাতি এটাৰ কেইটা প্ৰতিবিম্ব হ'ব?
Answer: [C] 5 (Formula: $(360^\circ / 60^\circ) - 1 = 5$) / উত্তৰ: [C] 5
9. Which among the following TVs are expected to work properly at very high altitudes? (1. LCD TV, 2. Plasma TV, 3. Cathode Ray Tube TV)
উচ্চ উচ্চতাত কোনবোৰ টিভি সঠিকভাৱে কাম কৰিব? (১. LCD, ২. Plasma, ৩. CRT TV)
Answer: [C] 1 & 3 / উত্তৰ: [C] ১ আৰু ৩
10. If an egg with shell is placed in a microwave oven, which among the following would most likely happen?
খোলোচা সহ কণী এটা মাইক্ৰ’ৱেভ অভেনত ৰাখিলে কি হ'ব?
Answer: [C] The egg shell will explode / উত্তৰ: [C] কণীৰ খোলোচা ফুটি যাব
11. Which among the following is the SI physical unit of dynamic viscosity?
গতিশীল সান্দ্ৰতাৰ (Dynamic viscosity) SI একক কি?
Answer: B [Pascal-second] / উত্তৰ: B [পাষ্কেল-ছেকেণ্ড]
12. Which optical phenomenon makes Endoscopy capable of examining internal organs?
কোনটো আলোক পৰিঘটনাত এণ্ডোস্কপিক আভ্যন্তৰীণ অংগ পৰীক্ষাৰ উপযোগী কৰে?
Answer: B [Total Internal Reflection] / উত্তৰ: B [সম্পূৰ্ণ আভ্যন্তৰীণ প্ৰতিফলন]
13. An antenna in a geostationary satellite should have a minimum beam width of which value to cover the entire earth?
সমগ্ৰ পৃথিৱী সামৰি ল'বলৈ ভূ-স্থিৰ উপগ্ৰহৰ এণ্টেনাৰ নিম্নতম বীম প্ৰস্থ কিমান হ'ব লাগিব?
Answer: B [17.34°] / উত্তৰ: B [17.34°]
14. A piece of ice tied to a water bucket's bottom melts completely. What happens to the water level?
বৰফৰ টুকুৰা এটা বাল্টিৰ তলত বান্ধি পানীৰ তলত ৰখা হৈছে। বৰফখিনি গলিলে পানীৰ স্তৰৰ কি হ'ব?
Answer: B [The level of water will go down] / উত্তৰ: B [পানীৰ স্তৰ তললৈ নামিব]
15. A “Charge-coupled device” in modern digital cameras has replaced which of the following?
আধুনিক ডিজিটেল কেমেৰাৰ চাৰ্জ-কপ্‌ল্ড ডিভাইচ (CCD) এ পৰম্পৰাগত কেমেৰাৰ কোনটোক সলনি কৰিছে?
Answer: C [Photographic film] / উত্তৰ: C [ফটোগ্ৰাফিক ফিল্ম]

Post a Comment

0 Comments